Kolumbusz nyomában

Nemrég a bloomingtoni Indiana Egyetem Speech and Hearing Sciences Tanszékének beszédkutató laborjában is jártunk. Itt olyan beszédtechnológiai vizsgálatok folynak, amelyek eredményei sok más egyéb hasznosíthatóságuk mellett a babákkal végzett nyelvelsajátítási tesztek hangtani hátteréül is szolgálhatnak.

A cél az emberi hangképzési folyamatok lehető legpontosabb feltérképezése, illetve modellezése, szimulációja. Olyan „beszélőgépek” létrehozása, amelyek mesterséges hangsorai a lehető legjobban hasonlítanak hangszínükben, ritmusukban, hangsúly- és dallamjegyeikben, valamint folyékonyságukban a természetes beszédhez. Ehhez az itt dolgozók három dolgot igyekeznek összeilleszteni: egy speciális tüdőkapacitás-mérő eszköz segítségével rögzítik a beszédlégzés fiziológiai értékeit, a szájpadlásról háromdimenziós felvételeket készítenek, a nyelv tevékenységét pedig egy ultrahanggépen keresztül mozgás közben figyelik.

A labort az artikulációs és akusztikai fonetika szakértője, Steven Lulich és egyik új ösztöndíjas munkatársa, a magyar Csapó Tamás mutatta be. Köszönet nekik a nagyszerű tudományos idegenvezetésért!

speech_and_hearing_lab_steven_lulich.jpg speech_and_hearing_lab_tamas.jpg

Steven Lulich és Csapó Tamás – Speech Production Lab (Indiana University, IN, USA) (Fotó: https://www.facebook.com/IUSpeechandHearing)

More exciting news out of the Speech Production Lab - Introducing Tamas Csapo! He is a Hungarian Fulbright Scholar who just arrived last week and will be working in the lab through mid-July. He is almost finished with his PhD in speech synthesis at the Budapest University of Technology and Economics. We have an awesome ultrasound machine, which Tamas is seated at in this picture. This is a 3D/4D ultrasound which we are using to capture whole tongue volumes in real time during speech. After post-processing, we will combine the tongue images with our 3D scanned palates to investigate how individuals' palate anatomy determines the way they articulate speech sounds.” (Department of Speech and Hearing Sciences, IU. https://www.facebook.com/IUSpeechandHearing)

A tanulmányút az Indiana University és a Debreceni Egyetem csereprogramja, illetve a Campus Hungary pályázata keretében valósul meg. A Magyary-ösztöndíj ez idő alatt szünetel. A támogatóknak köszönet a tanulmányútért, a Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj kuratóriumának pedig azért, hogy lehetőséget adott a halasztásra.

 

Szerző: Fehér Kriszti  2014.03.16. 22:11 Szólj hozzá!

Címkék: ultrahang beszéd hallás speech ultrasound hearing beszédtechnológia artikuláció articulation speech production Csapó Tamás Steven Lulich speech technology beszédprodukció speech synthesis speech recognition respiratory physiology beszédszintetizálás gépi beszédfelismerés légzésfiziológia

A bejegyzés trackback címe:

https://babanyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr715864981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.